نمایش نوار ابزار

معرفی و پیشنهاد کتاب اوج گیری در جامعه خبری تحلیلی الف

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

به تازگی بخش کتاب جامعه خبری تحلیلی الف، یادداشتی درباره کتاب «اوج گیری: قواعد سه گانه تفکر استراتژیک پیشرفته» ترجمه شده توسط نادر سیدکلالی و بابک وطن دوست، منتشر کرده است. عنوان این یادداشت، «پرواز از ارتفاع ۳۰۰ متری» است که با نکته سنجی و خوش سلیقگی نویسنده انتخاب شده است. متن این یادداشت را در لینک ذیل (یا ادامه همین مطلب) می توانید مشاهده بفرمایید:

http://alef.ir/vdcco0q1o2bqi48.ala2.html?324899

پرواز از ارتفاع ۳۰۰ متری!

نویسنده: مهرداد اینانلو

 

 مقدمه:

محور اصلی کتاب مفهوم تفکر استراتژیک است که گوهر کمیاب سازمان ها بخصوص کشورهای رو به توسعه است. بدیهی است که استراتژی مهم است چرا که نبود آن می تواند تاثیرات مخرب بلند مدتی بر سازمان ها داشته باشد. استراتژی عالی توسط استراتژیست های عالی خلق می شود. استراتژی از درون کاربرگ ها و ارائه پاورپوینت ایجاد نمی شود بلکه از درون مدیرانی می جوشد که استراتژیک می اندیشند. استراتژی تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد هر نهاد و سازمانی دارد و تقریبا تمامی مدیران معتقدند استراتژی، عاملی ذاتی در موفقیت سازمانشان است اما تحقیقات نشان می دهد درصد کمی از مدیران فرآیند مشخصی برای تدوین استراتژی دارند. از آنجایی که بر خلاف تاکتیک، نمی توانیم استراتژی را ببینیم یا به طور فیزیکی لمسش کنیم، اغلب آن را قربانی می کنیم و مستقیم به سراغ تاکتیک ها می رویم. اکثر مدیران تعریف دقیقی از استراتژی ندارند و آن را با اهداف بلند مدت، اهداف کوتاه مدت و تاکتیک ها خلط می کنند. اگر پیش از تعیین تاکتیک ها، استراتژی تعیین نشده باشد، هیچ راه هوشمندانه ای برای تغییر مسیر سازمان وجود نخواهد داشت. اگر پلی(استراتژی) برای عبور وجود نداشته باشد، داشتن خودرویی با عملکرد بالا(تاکتیک) نمی تواند کمکی برای رسیدن به آن سوی رودخانه بکند.

تعریف استراتژی:
یکی از اصلی ترین چالش هایی که در خصوص استراتژی وجود دارد ، ابهام و ناواضح بودن چیستی استراتژی و تفاوتآن با برخی کلیدواژگان برنامه ریزی کسب و کار است. این ابهام فقط برای مدیران سطوح پایین سازمان وجود ندارد و مدیران ارشد نیز در تعاریفشان اهداف بلند مدت، اهداف کوتاه مدت، استراتژی و تاکتیک ها را مکررا به جای یکدیگر به کار می برند. به نظر می رسد دو تعریف با رویکرد امروزی درباره استراتژی وجود داشته باشد که از این کلمه مبهم تا حدود زیادی رمزگشایی کرده و آن را کاربردی می کند. اول، استراتژی مجموعه ای یکپارچه و هماهنگ از پنج انتخاب شامل ۱.آرمان پیروزی ۲. تعیین محل بازی/ حوزه فعالیت ۳. روش دستیابی به موفقیت و پیروزی۴. قابلیت های اصلی ۵. سیستم های مدیریت است. در تعریف دوم که کتاب حاضر نیز بر آن بنا شده است استراتژی تخصیص هوشمندانه منابع محدود، از طریق سیستم منحصر به فردی از فعالیتها به منظور دستیابی به عملکرد برتر در مقایسه با رقبا درخدمت رسانی به مشتریان است. منابع نیز دراین تعریف شامل زمان، استعداد و سرمایه می شوند.

کتاب چه می گوید؟
نویسنده برای آنکه به مدیران کمک کند تا به جای صرفا تاکتیکی بودن، استراتژیک تر عمل کنند، قواعد سه گانه پایه ای تفکر استراتژیک را پی ریزی و معرفی می کند که شامل:
۱) فراست ، که به شما کمک می کند بینش های کلیدی کسب و کار را خلق کنید.
۲) تخصیص، که منابع را از طریق سبک سنگین کردن متمرکز می نماید.
۳) اقدام، که اجرای استراتژیک را برای دستیابی به اهداف بلند مدت می طلبد.
با استفاده ازاین چارچوب ساده، مدیران به ابزاری مجهز می شوند تا بتوانند همیشه استراتژیک فکر کنند.

۱۰ چالشی را که مدیران، آنها را به عنوان موانع ایجاد، اطلاع رسانی و اجرای استراتژی معرفی کرده اند درین کتاب فهرست شده اند که عبارتند از زمان، تعهد (خریدار داشتن استراتژی درمیان افراد سازمان)، فقدان اولویت ها، وضع موجود، عدم درک چیستی استراتژی، فقدان آموزش و ابزارهای لازم برای تفکر استراتژیک، فقدان همسویی، آتش نشانی (واکنش شدید در مواجهه با هر مساله ای)، فقدان داده ها و اطلاعات با کیفیت و به موقع و جهت گیری غیر شفاف سازمان که هر کدام ازین چالش ها به تفصیل در کتاب مورد بررسی قرار گرفته است.

تعدادی از شاهکارهای ساخته دست بشر، مثل اهرام مصر و کاشیکاری های مسجد شیخ لطف الله اصفهان تنها با به کار گرفتن داربست امکان پذیر شده است. داربست، چارچوبی موقت است که به افراد کمک می کند به ارتفاع بیشتری صعود کنند تا بتوانند کارهایشان را بهتر انجام دهند. پس این سازه ها به انسان شانس اوج گرفتن و کارکردن در ارتفاعات را می دهند.داربست ها طیف گسترده ای را در بر می گیرند، از سازه های خیلی ساده برای پروژه های خانگی گرفته تا سازه های خیلی پیچیده برای اجرای پروژه های عظیمی همچون آسمانخراش ها.

برای اینکه مدیران سطح تفکر خود را به قدری بالا برند که بتوانند عناصر بنیادین کسب و کار را از نقطه ای بالاتر و کلی نگرانه تر ببینند، چارچوبی درین کتاب با عنوان قواعد سه گانه تفکر استراتژیک پیشرفته ایجاد شده است که عبارتند از:

۱) اتحاد بخشیدن: متحد کردن بینش ها با یکدیگر برای خلق یک مدل کسب و کار نوآورانه.
۲) رقابت کردن: خلق سیستمی از استراتژی برای دستیابی به مزیت رقابتی.
۳) پشتیبانی کردن: رهبری دیگران برای اینکه استراتژیک فکر کنند و استراتژیک عمل نمایند تا استراتژی اجرایی شود.
قواعد سه گانه تفکر استراتژیک پیشرفته مفاهیم نوینی را برای رهبران فراهم می سازد تا ذهنیت و ابزارهای عملی خود را تغییر دهند و بتوانند رفتارهای خود را به گونه ای ارتقا دهند که پتانسیل رهبری استراتژیکشان حداکثر شود.

تسلط بر این سه قاعده نیازمند آن است که قادر باشیم در سطحی بالاتر فعالیت کنیم. داربست استراتژی به مدیران کمک می کند تا با بهره گیری از فهرستی تک برگی، عناصر بنیادی کسب و کارشان را بنا نهند. ضروری ترین شایستگی برای مدیران عامل، معاونان عملیاتی و مالی، کسب شناختی جامع از کسب و کارشان است. داربست استراتژی، چارچوبی برای شناخت عناصر بنیادی کسب و کار و ارتباطشان با یکدیگر را فراهم می سازد؛ به علاوه می تواند کمک کند تا مشکلات اساسی کسب و کار را که تا به حال از نظرها پنهان بوده و می توانند عامل به سقوط کشانیده شدن کسب و کار شوند را مشخص نمایند.

داربست استراتژی از سه بخش زیر تشکیل شده است:
۱) مقصود: نیت کسب و کار که شامل عناصر زیر است:
• ماموریت: مقصود کنونی؛ بیانیه روشن ، موجز و دیرپایی که دلایل وجودی سازمان را توضیح می دهد.
• چشم انداز: مقصود آتی؛ ارائه تصویری ذهنی از آرزویی که سازمان در جهت تحقق آن تلاش می کند.
• ارزش ها: مقصود؛ راهنما، ایده آل ها و اصولی که اندیشه هاو فعالیت های سازمان را تحت تاثیر قرار می دهد و مشخصه های آن را تعریف می کند.
۲. مدل کسب و کار: به چگونگی خلق و ارائه ارزش توسط سازمان می پردازد.
خلق:
• شایستگی های محوری: حوزه اصلی تخصص
• قابلیت ها: فعالیتهایی که با استفاده از منابع کلیدی انجام می گیرد.
• پیشنهاد ارزش: منطق پیشنهاد ( مشتری، نیاز، رویکرد، منفعت)
ارائه:
• زنجیره ارزش: پیکربندی قابلیت ها برای فراهم سازی ارزش
• کانال ها: جایی که آن را پیشنهاد می کنید.
کسب:
• جایگاه قیمتی: مبلغی که مشتریان در مقایسه با گزینه های دیگر می پردازند.
۳. برنامه: جهت گیری استراتژیک کسب و کار.
• اهداف بلند مدت: آنچه در تلاشید به دست آورید (عمومی)
• اهداف کوتاه مدت: آنچه در تلاشید به دست آورید (خاص)
• استراتژی: چگونه به اهداف بلند مدت یا کوتاه مدت دست می یابید (عمومی)
• تاکتیک ها: چگونه به اهداف بلند مدت یا کوتاه مدت دست می یابید (خاص)
مسلط شدن بر این قواعد، مستلزم صرف زمان است. نیازمند سرمایه‌گذاری معنادار در زمان، انرژی و تعهد است. طبیعی است که این امور، آسان به دست نخواهند آمد و خالی از ریسک نیز نیستند. اگر کسی چنین توانایی فکری و چنین جراتی داشته باشد که بتواند مسائل را سبک سنگین کند، آنگاه سزاوار لقب رهبر استراتژیک است.

سخن پایانی
ارزشمندترین مهارت رهبر امروز، تفکر استراتژیک است. این کتاب ابزارها و تکنیک هایی کاملا کاربردی در اختیار مدیران در سطوح مختلف قرار می دهد که با استفاده از آنها می توانند قابلیت های تفکر استراتژیک را کسب کرده و به یک مدیر استراتژیک واقعی تبدیل شوند. خواندن این کتاب با ترجمه بسیار روان و دلچسبی که دارد تا انتها شما را به دنبال خود می کشاند. از دیگر مزایای کتاب “اوج گیری” مثالهای فراوان آن است در باب موضوعات ارائه شده که همگی مربوط به شرکتها و سازمانهای صاحب نام و چالش های این روزهای آنهاست. در پایان هر فصل خلاصه جذابی از مباحث با عنوان “منظر ۳۰۰ متری” آورده شده به منظور دیدن چالش ها از ارتفاعی که بتوان آنها را راحت‌تر و واقع‌بینانه‌تر تحلیل کرد. با توجه به کمبود منابع ترجمه شده درباره مفهوم “تفکر استراتژیک” خواندن اثر حاضر در کنار کتاب دیگری از همین ناشر با نام “استراتژی برد” نگاه شما را نسبت به مبحث استراتژی کاملا متحول خواهد کرد.

دیدگاه ها